Ennakkoäänestys alkaa tänään, ja päätin kirjoittaa tämän nopeana muistutuksena, koska kuntavaalien vaalitapa voi olla harhaanjohtava. Erityisesti se, että jotkin puolueet yrittävät antaa kuvan, että kyseessä ovat henkilövaalit, on vaarallinen ajattelutapa.

Katselin viime vuoden kuntavaalien tuloksia Turussa, ja vertasin sitä laskentatapaan, jolla ihmiset valitaan valtuustoon.

Ensinnäkin Li Andersson sai Turussa 6415 henkilökohtaista ääntä: eniten koko kaupungissa. Seuraavaksi tullut Vihreiden edustaja Ville Niinistön henkilökohtainen äänisaalis oli vain 3773 ja Petteri Orpo 2749, mikä on suuruusluokaltaan vain puolet Vasemmistoliiton puheenjohtajan saamasta luottamuksesta. Silti kokoomuksessa äänet ovat jakautuneet laajemmin eri ihmisille, ja kokonaisäänisaalis pysyy korkeana.

Tämä saattaa perustua siihen, että Kokoomuksen ehdokkaiden kannat ovat jakautuneet yllättävän laajalle: heillä on ihmismyönteisiä – oikeasti ihmisten puolella olevia – ehdokkaita, joiden tarkoitus on kerätä ääniä niiltä ihmisiltä. Ne äänestäjät, jotka äänestävät henkilöä, kuitenkin voivat huomata, ettei Kokoomuksen järkevät ehdokkaat tunnu pääsevän läpi, vaikka heitä kuinka äänestäisi. Kuntavaaleissa nimittäin monet muistavat, että niissä äänestetään puoluetta.

Mitä puolueen äänestäminen tarkoittaa?

Puolueen äänestäminen

Kuntavaaleissa jokainen ääni lasketaan kahteen kertaan. Suhteellisen selkeä selitys tästä on täällä kohdassa Vaalien tulosten määriytyminen. Yksinkertaisesti sanottuna ensin lasketaan puolueen saamat äänet, ja määritetään sen perusteella, montako paikkaa puolue todellisuudessa saa. Sitten määritetään, kuka puolueen joukoista tämän äänimäärän saa itselleen sen pohjalta, kuka on saanut kaikista eniten ääniä.

Tämä siis käytännössä tarkoittaa, että, jos äänestät väärän puolueen ehdokasta, saa puolueen suosituin ehdokas myös äänesi. Itse asiassa oman ehdokkaasi ääni on käytössä vain puolueen sisällä: jos puolueen sisällä on joku, joka saa aina hieman enemmän ääniä kuin oma ehdokas, on hyvin vaikea saada omaa ehdokastaan läpi.

Ehdokasta tärkeämpää on siis valita oikea puolue.

Ehdokkaan valinta

Oman ehdokkaan valinnassa on tietenkin tärkeää noudattaa myös tarkkuutta. Ehdokashan saattaa päästä läpi. Ehdokkaan on oltava sellainen, joka puhuu teidän asioidenne puolesta ja vie niitä eteenpäin.

Hyviä ehdokkaita on paljonkin, mutta tärkeää on myös tarkistaa, mitä puoluetta ehdokas edustaa, ja ketkä hänen puolueestaan pahimmassa tapauksessa pääsevät ehdokkaan siivellä – tai jopa siivellä – läpi.

Esimerkiksi YLEn viime vuoden listaus antaa hyvää osviittaa siitä, miten ihmiset ovat silloin sijoittuneet, ja sen pohjalta voi tehdä vastuullisen äänestyspäätöksensä.

Itse suosittelen esimerkiksi näissä vaaleissa Turussa äänestämään Vasemmistoliittoa. Valitsin oman puolueeni sen vuoksi, että ne, jotka ovat näissä vaaleissa asettuneet ehdolle ovat todellakin ihmisyyden puolella:

Vasemmistoliitto on myös varma valinta sen vuoksi, että olemme Turussakin neljänneksi suurin puolue!

Kuka tahansa meidän sadasta ehdokkaasta pääseekin läpi hän tulee taistelemaan paremman Turun puolesta. Tietenkin itse olen varustautumassa myös taisteluun omalta osaltani, ja ehdokasnumeroni on 321. Tärkeää on valita puolue oikein, ja varmistaa, että vihreiden ja kokoomuksen harjoittama markkinavoimien johtama epärehellinen innovaatiopolitiikka voisi muuttua vastuullisemmin johdetuksi ihmispolitiikaksi.

This post is also available in: englantiruotsi

Juuso-Matias forming a triangle with their hands

Juuso-Matias Maijanen

Author has a background in physical acting and in theatre and drama pedagogy. They are also an intimacy director with Intimacy Directors and Coordinators Inc. with a ’certification pending status’ and are an intermediate fight performer with Nordic Stage Fight Society. Author is currently preparing for their degree projecct within is a MA student at Stockholm University of the Arts (starting autumn 2023) and looking for people to collaborate with.