Olen tässä viime päivien aikana tutkinut jonkin verran uusia hyvinvointialueita, ja jatkanut matkaani alkuviikosta kirjoittamaani tekstin peruslähtökohdista. Osallistun tänä viikonloppuna Turku Dansartin puolesta etäosallistujana Kiertoliikkeeseen, jossa aiheena on Mitä nyt? Pandemian jälkeinen todellisuus. Eilen osallistuin myös Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton järjestämään tilaisuuteen, joka käsitteli hyvinvointialueita. On hienoa nähdä, miten monet asiat liittyvät aina toisiinsa, ja tiedon lisääminen tarkentaa näkemyksiäni.

Kiertoliikkeen tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää sekä Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen puhuivat erilaisista aiheista, mutta tuntuivat kumpikin tarjoavan työkaluja paremman maailman luomiseen.

Kyllösellä näkökulma oli uuden hyvinvointialuerakenteen luomissa mahdollisuuksissa tärkeiden peruspalvelujen parantamisessa, saavutettavuudessa. Hyvinvointialueet luova lainsäädäntö on nimittäin yllättävän vaikuttavaa siitä näkökulmasta, miten se jo ensimmäisessä lausessaan painottaa asukkaiden suoraa vallankäyttöä osana hyvinvointialueiden rakenteita.

Tähkäpäällä ajatus taas tuntui olevan siinä, mitä tulevaisuus on, ja miten sen ennakoinnista on kovin vääriä kuvia. Kyse on aina siitä, millaisen tulevaisuuden me haluamme – ja miten sen sitten käytännössä luomme. Ajatus väjäämöttämästä tulevaisuuden suunnasta ei ole selkeää, vaan on mahdollista vaikuttaa tulevaisuuteen.

Käytännössä nämä kaksi ajatusta yhdistyvät tässä yhteydessä siihen, millaisen hyvinvointialueen me Varsinais-Suomessa voisimme rakentaa, ja toisaalta siihen toivoon, että meillä on tällä hetkellä kaikki olosuhteet tehdä niistä juuri sellaiset kuin haluamme.

Minä esimerkiksi haluaisin varmistaa, että jokaiselle alueen asukkaalle olisi mahdollisimman vaivaton pääsy hänen hyvinvointiaan ylläpitäviin terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä toisaalta henkeä pelastaviin ja ihmistä hoitaviin palveluihin, joita jokainen tarvitsee. Se, miten tämä kaikki järjestettäisiin rajoitetuilla resursseilla on suunniteltava tarkoin, ja tarvitsemme asiantuntijoiden ja viranomaisten neuvoja, jotta voimme luoda Suomen parhaan hyvinvointialueen Varsinais-Suomeen.

This post is also available in: englantiruotsi

Juuso-Matias forming a triangle with their hands

Juuso-Matias Maijanen

Author has a background in physical acting and in theatre and drama pedagogy. They are also an intimacy director with Intimacy Directors and Coordinators Inc. with a ’certification pending status’ and are an intermediate fight performer with Nordic Stage Fight Society. Author is currently preparing for their degree projecct within is a MA student at Stockholm University of the Arts (starting autumn 2023) and looking for people to collaborate with.