Olen siis käytettävissä hyvinvointialueen aluevaltuustoon tekemään päätöksiä oikeaan suuntaan. Tämä tarkoittaa kommunikoimista asiantuntijoiden kanssa, asioiden ennakoimista – ja sen varmistamista, että peruspalvelut tullaan järjestämään tulevaisuudessa ihmislähtöisellä tavalla.
Aluevaaliuudistuksen ideahan on siis tukea pienempiä kuntia, ja vaikka olenkin nimellisesti Turun ehdokas, jos minut valitaan tehtävään, edustan tietysti koko Varsinais-Suomea ja sen 27 kuntaa sekä noin puolta miljoonaa kuntalaista. Jokaisella kunnalla on omat erityispiirteensä, ja on tärkeää huomioida niiden asukkaat. Tämän lisäksi meillä on tämän uudistuksen aikana mahdollisuus luoda Suomen paras terveydenhuollon järjestelmä, joka ottaisi huomioon kaikki alueen asukkaat.
Itse näen, että päätöksentekoa on lähdettävä rakentamaan neljällä eri tavalla puhuttaessa pelastus-, terveydenhuolto ja sosiaalipalveluista.
Perusturvallisuuden tason varmistaminen
Ensinnäkin meidän on varmistettava kaikkien perusturvallisuus. Tähän liittyy käytännössä tiettyjen palveluiden saatavuuden varmistaminen kaikille alueen asukkaille realistisella tavalla. Esimerkiksi tulipalon sattuessa meidän on pystyttävä reagoimaan mahdollisimman nopeasti, ja palokunnan on kyettävä reagoimaan hyvin paikallisella tasolla ja hyvin lyhyellä varoajalla. Samoin meidän on pystyttävä reagoimaan sairaskohtauksiin, onnettomuuksiin ja mahdollisiin muihin kriiseihin käytännössä välittömästi. Miten rakennamme alueita muodostaessamme henkeä pelastavan ensiavun ja lisävahinkoja estävän verkoston koko Varsinais-Suomen alueelle?
Matalan kynnykset peruspalvelut kodin lähelle
Kun olemme varmistaneet ihmisten perusturvallisuuden, on meidän varmistettava ihmisten tarvitsema matalan kynnyksen palveluiden saatavuus. Tarkastuksiin on päästävä helposti, ja jokaisen omasta lähiterveyskeskuksesta pitää löytyä kaikki tarpeellinen kyseisen ihmisen auttamiseen. Tätä voi jonkin verran varmasti helpottaa myös nykyteknologialla ja toimivien etäpalveluiden ja alueen sisäisen yhteistyön varmistamisella. Jokaisen pitäisi pystyä saamaan tarvitsemansa apu hyvin matalalla kynnyksellä – ja tarvitsemallaan tavalla. Tämä ei myöskään tarkoita vain terveydenhuoltoa vaan koskee myös sosiaalipalveluita.
Vaativammat palvelut alueen polttopisteisiin
Vaikka olisi hienoa varmistaa vaativampi hoito välittömästi jokaiselle alueen asukkaalle, on meidän käytännössä hyväksyttävä resurssien rajallisuus ja ohjata niiden käyttöä järkevästi. Tämä tarkoittaa tarkkaa suunnittelua, ja sitä, miten jokaiselle alueen asukkaalle pitää olla pääsy palveluiden pariin omasta kodistaan mahdollisimman tehokkaasti. Vaikka Turku onkin Varsinais-Suomen keskellä, ja luonnollisesti yksi tällainen polttopiste, pitäisi alueen jokaisella reunalla olla kaikki ihmisen tarvitsemat palvelut.
Harvinaisemmatkin palvelut on löydyttävä alueella
On tärkeää, että Varsinais-Suomen alue on itsenäinen sote-alue, mikä tarkoittaa, että kaikkien palveluiden on löydyttävä täältä. Tällä hetkellä Suomessa on esimerkiksi kaksi mahdollisuutta osallistua sukupuoli-identiteetin lääketieteelliseen tutkimukseen: Helsingin sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla ja Tampereen Trans-poliklinikalla. Tämän lisäksi tarvitsisimme tällaisen pisteen myös Varsinais-Suomeen. Tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki ilmiselvästä alueella olevasta palveluntarpeesta, ja vastaavia esimerkkejä on varmasti monia muitakin.
Yleisesti
Tämä on oma näkökulmani palvelutarpeista ja siitä, millaisen alueen me tulevaisuudessa rakennamme kehittämään palveluita. Tämän lisäksi tärkeää näissäkin vaaleissa on se, että vastuullisuus vaatii realistisia resursseja. On siis välttämätöntä varata riittävät resurssit, ja varmistaa palveluiden laatu riippumatta, mistä ne saadaan. Emme voi varmistaa ihmisten palveluita myöskään riiston kautta vaan se on tehtävä kestävällä tavalla.
Tämä saattaa vaatia korkeamman tason poliittiseen päätöksentekoon vaikuttamista: on inhimillisesti selvää, millä tasolla peruspalveluide on oltava. Ihmisten erilaisuutta on osattava käsitellä alueellamme. Ja kaikkia ihmisiä on kohdeltava minun mielestäni kunnioittavasti ja kohteliaasti. Lastenkotilasten on saatava Varsinais-Suomessa joululahjansa, ja vanhuksille on tarjottava heidän tarvitsemansa tuki heidän kokemustaan kunnioittaen.
Uskon siis yhäkin, että tulevaisuuden hyvinvointipalvelut rakennetaan, ja tämä on niitä hetkiä, kun päätämme keiden etua ajaen se tehdään. Kysymys on hieman liian monimutkainen yhteen blogiviestiin tiivistettäväksi.
Tärkeäähän on tällä kertaa se, että hyvinvointipalvelut rakennetaan laadukkaasti, vastuullisesti ja kestävällä tavalla.
Millaisen äänestyspäätöksen sinä haluat tehdä tällä kertaa?